Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Rijeka danas

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U riječkom Art-kinu Croatia, od 7. do 9. lipnja ove godine bit će održan 1. riječki Festival tolerancije, Festival židovskog filma, čiji je organizator zagrebačka Udruga Festival suvremenog židovskog filma u partnerstvu s Gradom Rijeka, MMSU-om Rijeka te Art-kinom Croatia. Riječ je o proširenom izdanju 7. Izdanja zagrebačkog Festivala tolerancije koji po odabiru Branka Lustiga Rijeci donosi 18 filmskih naslova. Ulaz na sve festivalske programe bit će slobodan.

 

Uz bogat filmski program koji broji 18 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova te tematsku izložbu "Antimasonski plakati", Festival se odlikuje i svojim programom Edukacijska jutra. Riječ je o izvaninstitucionalnom obrazovanju mladih o holokaustu i toleranciji koje Festival razvija od 2009. godine prepoznajući važnost posebne brige o mladima kao najznačajnijem segmentu u razvoju demokratskog društva.

Festival židovskog filma Zagreb prvi je put u Hrvatskoj organiziran 2007. godine kao jedini festival židovskog filma u regiji. Ono što ovaj Festival opisuje kao jedinstven u svijetu, jest posvećenost temi Holokausta te edukacija svih naraštaja, a posebice djece školske dobi, kroz predavanja i radionice o nužnosti razumijevanja različitog. Festival predstavlja jedinstveni kulturni spomenik toleranciji, a vodeći je festival kojem je intencija progovoriti o nužnosti razumijevanja različitog, o toleranciji i o ljubavi.

Riječko izdanje Festivala tolerancije najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, počasni predsjednik Festivala Branko Lustig i direktorica Festivala židovskog filma Zagreb Nataša Popović.

Ovom prigodom Lustig je kazao kako se razmišlja o tome da se iz naziva „Festival tolerancije, Festival židovskog filma“ izbaci ovaj zadnji dio, jer filmova o holokaustu više i nema tako puno, a naziv „Festival tolerancije“ puno više leži ovom vremenu u kojemu se nastoji poticati i širiti uzajamno poštovanje, tolerancija i ljubav. „Imam 80 godina, ali unatoč tomu, nije mi teško putovati i govoriti o holokaustu kao strašnom zlu koje se više nikada ne smije ponoviti. To ćemo spriječiti jedino ljubavlju koja mora postojati među ljudima. Ljudi u Rijeci su za zajednicu i to puno više nego drugdje u Hrvatskoj i primjer su mnogima“, poručio je Lustig.

 

 Izražavajući zadovoljstvo što je upravo Rijeka domaćin Festivalu tolerancije, Festivalu židovskog filma, gradonačelnik Obersnel podržao je ideju da ta manifestacija u potpunosti bude posvećena toleranciji, tim više što toga najviše nedostaje u svakodnevnom životu. „Ideja koja je dovela do holokausta nastala je kao mala, ali je problem što društvo nije prepoznalo da je riječ o teroru većine nad manjinom. Ako kao društvo dopustimo da pati bilo koja manjina i da nema mogućnost prakticirati svoju vjeru, pitanje je kad će na red doći ostali. Zato je važno podsjećati na holokaust i potrebu veće tolerancije među ljudima“, kazao je Obersnel naglasivši da je Rijeka oduvijek ponosna na svoju multikulturalnost, otvorenost i toleranciju.

Sve navedeno pokrenuto je s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija holokausta na njima prihvatljiv način te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. Upravo model edukacije najmlađih pokreće razvijanje razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Povijest holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu. U četiri godine održavanja programa, na Edukacijskim jutrima prisustvovalo je oko 5500 učenika. Uvođenjem filmskog medija kao platforme za edukaciju o holokaustu, mladima se na njima razumljiv i blizak način proširuje saznanje o holokaustu te im se otvara platforma za diskusiju. Festival ovim programom postaje prepoznatljivim i izvan granica Republike Hrvatske te je i ove godine ponovno preporučen od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH te Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Ovogodišnje Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola, održava se u Rijeci 7. lipnja (Art-kino Croatia u 12 sati).
Započinje projekcijom dugometražnog filma "Nadarena djeca", redatelja Markusa Rosenmüllera, koji govori o glazbeno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti. Nakon projekcije filma, Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Upravo kako bi podučio današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig neumorno progovara o svojim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti.
 
U sklopu Festivala tolerancije - 1. festivala židovskog filma u suradnji s Gradom Rijeka održat će se tematska izložba "Antimasonski plakati". Izložba obuhvaća dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića, ujedno autora vizualnog identiteta Festivala. Izložba će se moći pogledati od 3. do 8. lipnja u riječkom Malom salonu, a ulaz je slobodan. U sklopu izložbe, u Malom salonu, projicirat će se kratki animirani film Nyosha, nastao prema istinitoj priči poljske Židovke Nomi Kapel, preživjele holokausta. Ti plakati bili su dio "Velike antimasonske izložbe" (što je bio sinonim za antisemitizam), koja je - nakon okupacije nacista 1941. - bila otvorena u listopadu 1941. u Beogradu. Financirali su ju Nijemci, koji su težili produbljivanju već rasplamsale mržnje spram Židova.

 

Cjelokupni postav izložbe "Antimasonski plakati" sačinjava 17 izvornih te 3 plakata replicirana na dimenzije postojećih koji će biti otisnuti prema fotografijama plakata izvornoga postava iz 1941. Izložba je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, američkom neprofitnom organizacijom AIC Foundation Ine te Ministarstvom kulture RH. 

Program Festivala dostupan je na web adresi http://www.art-kino.org/hr/program/festivali/festival-tolerancije.

(croinfo.net art-cinema team)