Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Rijeka danas

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sporazum o uređenju međusobnih odnosa na realizaciji vodoopskrbe regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak danas su u Rijeci potpisali čelnici Primorsko- goranske županije, Grada Rijeke, Općine Čavle i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka.

 

Sporazumom je predviđeno da Županija financira izgradnju višenamjenske Akumulacije 2 vrijedne 7 milijuna kuna, dok će ostali supotpisnici Sporazuma u jednakim omjerima osigurati sredstva za izradu idejnih projekata vodoopskrbe Platka iz vodoopskrbnog sustava u nadležnosti KD ViK Rijeka, čija se vrijednost procjenjuje na 3 milijuna kuna. Sporazum su potpisali obnašatelj primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, načelnik Općine  Čavle Željko Lambaša i direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka Andrej Marochini.

Na području Platka ne postoji izgrađeni sustav javne vodoopskrbe, što umanjuje funkcionalnost već izgrađenih objekata za smještaj i sportskih terena (skijališta) i ograničava planirani razvoj Regionalnog sportsko rekreacijskog i turističkog centra Platak. Stoga je bilo potrebno osmisliti trajno rješenje vodoopskrbe Platka, s obzirom na planirano povećanje kvalitete i kapaciteta ugostiteljsko turističkih objekata te izgradnju novih skijaških staza, kao i ostalih zimskih, ali i ljetnih sportsko-rekreacijskih i zabavnih sadržaja, s ciljem da se Platak koristi tijekom cijele godine.

Kako bi se stvorili uvjeti za produženje sezone skijanja dodatnim količinama vode za zasnježenje, kao i ostale potrebe Platka neizbježna je izgradnja nove akumulacije zapremine oko 26.000 m3 s uređajem za kondicioniranje vode, koja bi do izgradnje sustava javne vodoopskrbe i izgradnje planiranih sadržaja, uz postojeću Akumulaciju 1 (zapremine oko 7.000 m3 čiji će se kapaciteti povećati) i postojeće rezervoare vode, trebala zadovoljiti potrebe za vodom. Istovremeno u planu je izgradnja dodatnih.

„Premda posljednjih 20 godina Platak kao rekreacijsko područje i skijalište nije u sastavu Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave, svjesni smo da Platak predstavlja omiljeno riječko skijalište, bar za prve korake na snijegu. Stoga nikada nismo izgubili volju i želju sudjelovati u izgradnji i uređenju tog lokaliteta, ali isključivo kao partneri, zbog drugačijeg teritorijalnog ustroja. Zato mi je drago da smo postigli dogovor i da će Županija biti vodeći partner u ovom projektu“, kazao je gradonačelnik Obersnel naglašavajući kako s odgovarajućom infrastrukturom Platak može biti izletište za cijelu godinu.

 Istovremeno pokrenut će se izrada projektne dokumentacije za dovod vode iz Riječkog vodoopskrbnog sustava te započeti imovinsko-pravna priprema. Izrada idejnih projekata za izgradnju vodnih građevina za dovod vode na Platak iz vodoopskrbnog sustava KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka do novih vodosprema Kovačevo i Platak, uključujući izgradnju novih crpnih stanica i cjevovoda trasom županijske ceste za Platak izvodit će se prema rješenju proizašlom iz Usporedne analie idejnih rješenja vodoopskrbe Sportsko rekreacijskog i turističkog centra Platak, koju je izradio Institut građevinarstva Hrvatske  2012. g., a koja je usporedbom gotovo 30-ak različitih varijanti i podvarijanti dovoda vode do Platka, iz tri moguća vodovodoopskrbna sustava: Rijeka, Delnice (odnosno Lokve) te Čabra kao najbolju ponudila tzv. Varijantu „1B“ koja je i odabrana kao najpovoljnija.


Potpisnici Sporazuma suglasni su da će imenovati po jednu stručnu osobu u Tima za praćenje izvršenja predmeta ovog Sporazuma, a projekt vodoopskrbe Platka kandidirat će i za sufinanciranje Hrvatskim vodama.  
(croinfo.net building team)