Rijeka danas

Croinfodesnogore02

Rijeka danas

Potpisan Sporazum o realizaciji vodoopskrbe regionalnog sportsko- rekreacijskog i turističkog centra Platak

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

Sporazum o uređenju međusobnih odnosa na realizaciji vodoopskrbe regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak danas su u Rijeci potpisali čelnici Primorsko- goranske županije, Grada Rijeke, Općine Čavle i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka.

 

Sporazumom je predviđeno da Županija financira izgradnju višenamjenske Akumulacije 2 vrijedne 7 milijuna kuna, dok će ostali supotpisnici Sporazuma u jednakim omjerima osigurati sredstva za izradu idejnih projekata vodoopskrbe Platka iz vodoopskrbnog sustava u nadležnosti KD ViK Rijeka, čija se vrijednost procjenjuje na 3 milijuna kuna. Sporazum su potpisali obnašatelj primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, načelnik Općine  Čavle Željko Lambaša i direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka Andrej Marochini.

Na području Platka ne postoji izgrađeni sustav javne vodoopskrbe, što umanjuje funkcionalnost već izgrađenih objekata za smještaj i sportskih terena (skijališta) i ograničava planirani razvoj Regionalnog sportsko rekreacijskog i turističkog centra Platak. Stoga je bilo potrebno osmisliti trajno rješenje vodoopskrbe Platka, s obzirom na planirano povećanje kvalitete i kapaciteta ugostiteljsko turističkih objekata te izgradnju novih skijaških staza, kao i ostalih zimskih, ali i ljetnih sportsko-rekreacijskih i zabavnih sadržaja, s ciljem da se Platak koristi tijekom cijele godine.

Kako bi se stvorili uvjeti za produženje sezone skijanja dodatnim količinama vode za zasnježenje, kao i ostale potrebe Platka neizbježna je izgradnja nove akumulacije zapremine oko 26.000 m3 s uređajem za kondicioniranje vode, koja bi do izgradnje sustava javne vodoopskrbe i izgradnje planiranih sadržaja, uz postojeću Akumulaciju 1 (zapremine oko 7.000 m3 čiji će se kapaciteti povećati) i postojeće rezervoare vode, trebala zadovoljiti potrebe za vodom. Istovremeno u planu je izgradnja dodatnih.

„Premda posljednjih 20 godina Platak kao rekreacijsko područje i skijalište nije u sastavu Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave, svjesni smo da Platak predstavlja omiljeno riječko skijalište, bar za prve korake na snijegu. Stoga nikada nismo izgubili volju i želju sudjelovati u izgradnji i uređenju tog lokaliteta, ali isključivo kao partneri, zbog drugačijeg teritorijalnog ustroja. Zato mi je drago da smo postigli dogovor i da će Županija biti vodeći partner u ovom projektu“, kazao je gradonačelnik Obersnel naglašavajući kako s odgovarajućom infrastrukturom Platak može biti izletište za cijelu godinu.

 Istovremeno pokrenut će se izrada projektne dokumentacije za dovod vode iz Riječkog vodoopskrbnog sustava te započeti imovinsko-pravna priprema. Izrada idejnih projekata za izgradnju vodnih građevina za dovod vode na Platak iz vodoopskrbnog sustava KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka do novih vodosprema Kovačevo i Platak, uključujući izgradnju novih crpnih stanica i cjevovoda trasom županijske ceste za Platak izvodit će se prema rješenju proizašlom iz Usporedne analie idejnih rješenja vodoopskrbe Sportsko rekreacijskog i turističkog centra Platak, koju je izradio Institut građevinarstva Hrvatske  2012. g., a koja je usporedbom gotovo 30-ak različitih varijanti i podvarijanti dovoda vode do Platka, iz tri moguća vodovodoopskrbna sustava: Rijeka, Delnice (odnosno Lokve) te Čabra kao najbolju ponudila tzv. Varijantu „1B“ koja je i odabrana kao najpovoljnija.


Potpisnici Sporazuma suglasni su da će imenovati po jednu stručnu osobu u Tima za praćenje izvršenja predmeta ovog Sporazuma, a projekt vodoopskrbe Platka kandidirat će i za sufinanciranje Hrvatskim vodama.  
(croinfo.net building team)
Share

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

8945432
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
2372
5421
10476
8912288
59003
82350

Vaš IP: 54.198.143.210
Sad je 18.10.2017 22:20:30