Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Nepoznata Rijeka

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Od druge polovice 19. do prvih godina 20. stoljeća, na mjestu današnje palače Littorale, djelovala je tvornica likera Pfau&Co. Građevina je tada bila u posjedu obitelji Ružić, a izgrađena je 1867. godine. Navodno je tvornica dobro poslovala jer se u prvim godinama 20. stoljeća planiralo proširenje pogona u Rijeku. Tvorničar Bluhweiss je 1905. na mjestu propale tvornice likera dao izgraditi palaču Littorale u koju će smjestiti Tvornicu limenih konzervi.

 

Građevina je imala stambenu i tvorničku namjenu. Vrlo je zanimljiva njezina arhitektonska realizacija. Sjeverno jednokatno pročelje zgrade okrenuto je prema Šetalištu XIII. divizije i ističe se raskošnim historicističkim i secesijskim motivima. Na južnoj, morskoj strani ovo zdanje nije ni približno reprezentativno i spuštajući se niz liticu produžuje se s još tri dodatna kata namijenjena tvorničkom pogonu.

 

Nakon Prvoga svjetskog rata kompleks s palačom kupio je Oskar Mikšić. Osim stambenog dijela koji je osobno koristio, ostatak zgrade iznajmljivao je za različite djelatnosti. Nakon Drugoga svjetskog rata palača je nacionalizirana, a od 50-ih godina u njezinim je prostorima djelovala tiskara Tipograf.Palača Littorale do danas je sačuvana kao vrijedan primjer secesijske gradnje na riječkim Pećinama. Naročito je reprezantativna sjeverna stana objekta okrenuta glavnoj prometnici. Zgrada je restaurirana što donekle spriječava ubrzano propadanje obzirom da se radi o objektu koji je prazan i trenutno se ne koristi za bilo kakve proizvodne ili stambene svrhe.

 

Link na obimnu reportažu s mnogo fotografija stanja jučer s našeg foruma: Urban Exploration: Riječki Tipograf Anno Domini 2016.

 

Za one kojima je muka otvarati novi link - samo poruka i savjet našem novopečenom newlyfried prajm ministeru Timu sa zidova Tipografa:

 

 

(croinfo.net UrbEx team)