Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Nepoznata Rijeka

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Da je stanje u kojem se tridesetih godina prošlog stoljeća nalazila Trsatska gradina bilo katastrofalno, zna se iz povijesnih izvora. Ovdje imamo još jedan iz najrelevantnijeg izvora - izvještaj koji je Sušačkom gradskom poglavarstvu napisao dr. Gjuro Szabo, upravnik Konservatorskog zavoda u Zagrebu nakon obilaska lokacije dana 09.12.1936. godine, te što je nakon toga uslijedilo.

 

 

Pročitajmo izvještaj gospodina Szaba:

 

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

Meni je posebno zapeo u oči dio gdje se na stranici 2 izvještaja spominje kućica nad prastarim tajnim izlazom kroz pećinu! Kako se već neko vrijeme dogovaraju neka istraživanja podzemlja u Gradini, možda dio tajni podzemlja naše trsatske gradine i saznamo. Još se traže odobrenja. Stay tuned! Usput, fotografije koje se spominju u izvještaju nisam pronašao. 

 

Isti je Szabo tih dana krajem 1936. dao svoje mišljenje i o problemu vraćanja sušačke piramide na mjesto nakon njenog micanja zbog probijanja nove ceste - vidi članak na linku Riječka Piramida bila je bez piramide 1936.! 

Možemo reći da je ugledni konzervator bio borac za ljepšu Rijeku veći od podosta Riječana suvremenika, a ni danas nam jedan takav ne bi nedostajao, zar ne?

 

Kako vlasnica Trsat-grada Ana Nugent nije niti malo marila za održavanje ovog povijesnog lokaliteta, već ga je puštala da propada pravdajući se besparicom, a istovremeno odbijajući svaku pomoć grada, tako se propadanje usprkos ovom dopisu i dalje nastavilo, sve do smrti grofice, a i dalje - zbog ratnih prilika i oskudice po gradini su se vršile samo najnužnije reparature. 

 

A stvari nakon ovog izvještaja odvijale su se ovako. 29. siječnja 1937., sastaje se Gradsko poglavarstvo Sušaka, o tome kaže zapisnik: 

 

Trsat6

 

 

Trsat7

 

 

Usvojena uredba stupila je na snagu 15 dana nakon usvajanja 29.01.1937.:

 

Trsat1

 

 

Da bi ova uredbe postala pravovaljana, moralo ju je potvrditi Kraljevska Banska uprava u Zagrebu, pa je k njoj išao dopis:

 

Trsat4

 

Trsat5

 

No ni nakon usvajanja ove Uredbe ništa se nije dešavalo, pa je grupa gradskih zastupnika uvidjela priliku da se konačno stane na kraj pat poziciji na osnovu novodonešene Uredbe o čuvanju starina i prirodnih spomenika od 25.07.1940. objavljene i sa važenjem od 03.08.1940. te je o tome pisala već 17.08.1940. gradonačelniku Sušaka Mariju Šariniću. Po toj su Uredbi bila moguća izvlaštenja posjednika kulturnih dobara koji se o njima ne brinu, uz kasniju naknadu sudskim putem, te su gradski zastupnici od gradonačelnika tražili da se Trsatska gradina izvlasti i dođe u posjed Grada Sušaka, koji će se o njoj znati najbolje brinuti!

 

Trsat2

 

Trsat3 

 

 

Grofica Ana Nugent umrla je 04.09.1941. godine, kad su ovim prostorima već vladali Talijani.

Razglednica mrtvaca (vjerojatno bi se danas zvala - nalaz obdukcije!) koja je izdana po Schwalba dr. Antonu nakon smrti grofice Ane Nugent 04.09.1941. pomalo je i sumnjiva - pogledajte uzrok smrti: fract. basis cranii! Prijelom baze lubanje. Po tom se pitanju, valjda zbog ratnih vremena, ili nedostatka ikakve sumnje da je bilo kakvih sumnjivih radnji bilo, nije pokrenula nikakva istraga, ali se ipak nama laicima javlja neki crv sumnje.

 

 

 

O događajima koji su uslijedili nakon smrti Ane Nugent pročitajte na linku - Smrt grofice Ane Nugent 1941. - posljednje gospodarice trsatske Gradine - i što se nakon toga zbivalo (I dio)

P.S. Drugi dio članka tičući se nastavka br. 2 još nije izašao! Kada nađem vremena, ubacit ću link na taj članak i ovdje. U njemu će biti događanja oko ostavinske rasprave i stanje gradine u međuvremenu.

 

Da se ništa ni do 28.06.1944. nije pokrenulo po tom pitanju vidimo iz dopisa Upravnog povjereničtva za područje Sušak - Krk (dr. Fran Špehar, NDH) Gradskom poglavarstvu Sušak, kojim se od istoga traži da poduzme mjere da se zaustavi stalno propadanje ovog povijesnog spomenika, čak i po osnovu dopisa njemačkog savjetnika za Kvarnersku provinciju.

 

Trsat8

 

 

Trsat9

 

 

Tek se dolaskom nove vlasti po pitanju rekonstrukcije i zaštite Gradine učinilo ponešto, iako za neke zahvate šezdesetih godina, kada se oskrvnulo grobove Maršala Nugenta i njegove žene baš i ne mogu reći riječi pohvale - fotografije toga možete vidjeti na linku - Ekskluzivno: Snimke "arheoloških iskapanja" (čitaj - devastacije) Trsatske Gradine - na tom linku imate grafičke fotografije sadržaja grobnica iz Trsatske Gradine, za koje se danas pouzdano ne zna gdje su završili.

(Konzervatorski zavod u Rijeci, DAR, croinfo.net history-of-Rijeka team)