Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Nepoznata Rijeka

Croinfodesnogore02

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

alt 

Nekada je na dijelu današnjeg Gata Karoline Riječke stajao spomenik - mletački lav, dar Venecije gradu Rijeci u povodu desetgodišnjice pripajanja Rijeke majci Italiji. Tamo je bio cijelih 19 godina, od svečanog postavljanja 02.09.1926. do razaranja 03.05.1945. godine. Donosimo fotografije i ekskluzivno po prvi put na netu - nacrte ovog spomenika!

 

02. rujna 1926. na desetu godišnjicu aneksije Rijeke Italiji, postavljen je spomenik "Mletački lav" na Molo San Marco (današnji gat Karoline Riječke), kao poklon Venecije. Bio je posvećen poginulim talijanskim dobrovoljcima, a na vrhu je dominirao krilati lav sv. Marka. Model lava bio je djelo kipara Urbana Nona, u kamenu ga je isklesao Gaggio, a bio je predan Rijeci uz zaneseni govor grofa Pietra Orsinija, gradonačelnika Venecije. Na spomeniku je bio upisan datum rimskim brojevima: II. IX. MCMXXVI. Spomenik je imao natpise na obje strane.

Strana prema moru:


Original: 

Fiume
ricorda i nomi
dei suoi figli
caduti
per la patria
nella guerra
di redenzione
Annibale Noferi
Mario Angheben
Vittorio de Marco
Ipparco Baccich

Prijevod:

Rijeka
se sjeća imena
svojih sinova
palih
za domovinu
u ratu
za spasenje
Annibale Noferi
Mario Angheben
Vittorio de Marco
Ipparco Baccich


Strana prema gradu

Original:

Al fatidico dono
della Serenissima
esulta
il cuore di Fiume
ripalpita
d'antichi ricordi
il Carnaro di Dante
plaude
da tutti i seni
Sposo fedele
l'Adriatico
II. IX. MCMXXVI

Prijevod:

Na sudbonosnom daru Mlečana
likuje
srce Rijeke
trepereći
na stara sjećanja Danteovog Kvarnera
plješće
punih grudi
Vjerni sudrug
Jadran
2.9.1926


Spomenik je srušen 3. svibnja 1945 tokom njemačkog bombardiranja i povlačenja iz Rijeke i potom uzidan u mol prilikom njegove obnove. O tome piše Giulio Scala u svom svjedočanstvu o zadnjim danima njemačke okupacije:
"Mattino del 3 maggio 1945: Da una feritoia del bunker potei osservare i guastatori tedeschi che facevano saltare per aria i moli del porto, compreso il molo San Marco con il suo bel leone di marmo bianco. Sul bunker cadde una pioggia di pietre e rottami. Le truppe di Tito erano già in città."
Lavovi su kao državno obilježje Mletačke Republike i kao spomenici od početka bili ponajprije simboli. Oni su se za mnoge na hrvatskoj obali Jadrana tijekom prve polovice 20. stoljeća od neutralnih i svima prihvatljivih znakova prošlosti pretvorili u simbole agresivne fašističke politike. To je poticala promidžba fašističke Italije, koja je dosljedno promicala lava sv. Marka kao simbol talijanstva Dalmacije , Kvarnera i Istre te ga je koristila kao argument za svoje teritorijalne pretenzije.


Arturo Marpicati: Praznik Lava 

Naređenje za pokret: barke, gliseri, jedrilice, parobrodi. Svi ujutro iz Opatije za Rijeku, da bi se našli u deset sati u luci pred gatom kod Danteovog trga, koji će od tog dana nositi ime „Gat Svetog Marka“.

Jer je danas u Rijeci veliko slavlje. Slavi se mladi lav Sv. Marka. Simpatično je da su se uz nas spontano mobilizirali i njemački, bečki te mađarski turisti.

Fiumani su ga čekali dosta dugo. Evo svetog lava najdivnije Republike, evo ga ponosnog, krilatog, uzvišenog, nadmenog i lijepog, na vrhu elegantnog i ukusno ukrašenog mramornog pijedestala, kao da je odjednom odlučio čuvati vode Kvarnera.
Inauguriran je tek pred par trenutaka, ali svima nama koji ga gledamo već se doimlje tako poznat.

Simboličan je to dar Venecije. I zaista značajno umjetničko djelo. Izrađeno je venecijanskim rukama po predivnim predlošcima kipara Umberta Nona.

Lav Sv. Marka na svim jadranskim rivama, uključujući i onu riječku, gdje je zbog naročitih povijesnih događaja ostao kratko vrijeme, tijekom mnogih stoljeća bio je pravi simbol talijanstva: bio je pobjedničkim znakom najveće pomorske republike na svijetu, Venecije kraljevske, ratničke i trgovačke, nepobjedivi bedem kršćanstva i zapadne civilizacije nasuprot Polumjesecu; potvrđujući volju, snagu vlasti i moć latinske rase.
I dok se pod plavim i svijetlim nebom ukazao krilati venecijanski lav, svatko je mislio na lavove dalmatinskih gradova, na predivnog lava iz Šibenika, iščupanog sa utvrde Sv. Nikole od strane Francuza, i kojeg je sam Franjo Josip – iako sam nije bio plemenite latinske krvi – želio vratiti na njegovo drevno mjesto; lava kojeg su ovih dana opet nedostojno zlostavljali neuznapredovali potomci Uskoka, nekoć pobijeđeni od strane venecijanskih kapetana, i opet nedavno od strane talijanskih boraca. Svatko je s tugom mislio na Split, Trogir, Rab, Krk, Dubrovnik.

Eto zašto je natpis na ovom spomeniku želio zabilježiti odobravanje i trepet svih vjernih obala Jadrana:

Sudbonosnom daru Mlečana likuje srce Rijeke,
trepereći na stara sjećanja Danteovog Kvarnera,
plješće punih grudi, vjerni suprug, Jadran.

Eto zašto je, po mome mišljenju, s neizmjernom budnom tugom D’Annunzio, taj nezadovoljni jadranski gusar, bolan ali pouzdan prorok svojim prijateljima i drugovima legionarima dodijeljivao posvete koje su zapravo prisvajanja: „Vojvoda Dubrovnika“, „Knez Splita“, „Markiz Trogira“.

Hoće li ratnička i fašistička italija okruniti ova nadanja?

Sigurno je da Duce priprema vas i vašu djecu za sunčane dane snage i slave.

Za sve zemlje kojih se zaslijepljenost i nezainteresiranih rukovoditelja odrekla, stižu poput kvarnerskim maestralom nošene krilate i žarke riječi s Krka, otoka koji ne samo pamti antičku prošlost, već u srcu čuva spomen na okupaciju bratskih D’Annunzijevih legionara. Jedan žitelj Krka, u ime svih tih ponosnih otočana, hrabro nam je prenio ovaj pozdrav.

Himna je to ljubavi i boli, ali i pjesma nadanja i vjere:

„Fiumani, braćo, danas će se u plavetnilu Kvarnera ogledati sveti lav kojeg Venecija, majka svih nas, vama pokloniše.

Ustreptali smo dočekali ovu vijest. S kraja Italije, okrenut prema istoku, lav će gledati otrgnutu Dalmaciju, naš Krk koji s nestrpljenjem očekuje dan za koji je siguran da će doći.

Kad su Hrvati srušili našeg lava s gradskih vrata Porta Pisana (istočna vrata grada Krka, op. prev.), nije se naša vjera ugasila, naša nada zadrhtala. Bože, nije nimalo! Krhotine lava koje poput vrijednih relikvija čuvamo u našim kućama stalno nam tiho govore slatke riječi: „Čekajte i nadajte se!“ I mi čekamo, sigurni da će se riječ našeg srca ostvariti. I nova gesta Venecije znači za nas novo obećanje. Lav će znati pronaći svoje puteve, ponovo proći svojim tragovima.“

Još je toga mladić s Krka govorio, uz živo odobravanje i slavljeničke uzvike mase, nagurane po obali i barkama.

Gdje se ovako govori, talijanstvo ne može biti ugušeno, ne može biti izbrisano. Koliko ponosa i svjetla u tom bolnoj pjesmi s Krka. I kako ta pjesma, spokojna i upozoravajuća, odudara od vulgarnih uvreda koje krekeću jugoslavenski časopisi protiv naše vojske, naše pobjede, našeg fašističkog žara!

Kratka i brza proslava je završila. Vraćamo se u Opatiju.

Stranci su sve promatrali s očiglednim zanimanjem, i odlaze vidljivo uvjereni i dirnuti.

Rijeka je mirna; mirna je i granica; nema nikakve mobilizacije, osim u uzburkanoj mašti provincijskih novinara.

Ali u Rijeku se vratio veličanstveni lav, ponosan i ohol!

A Krk plače za sve venecijanske sestrice iz Dalmacije.

I što sada? Hoće li se moći u ovom ljetnjem i slatko plavom osmjehu Kvarnera vidjeti na svijetlom horizontu znakovi budućnosti, i ponoviti nezaustavljivi uzvik koje iz svih grudi nose valovi Jadrana „Viva San Marco“?Pogledajmo fotografije riječkog lava:
 
(Klik na fotke za povećanje)
 
lav sv. Marka rijeka 
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt 
 
alt
 
 
Čak je imao i dvije marke ovaj spomenik!
 
alt
 
A na ovoj se slici vidi i gdje su završili njegovi ostaci:
 
alt
 
Još u doba uređivanja obala nakon razaranja u WW2, sav materijal s dna koji nije bio mulj ugrađen je u betonske kocke kojima je obala popravljana. Tako i ostaci lava. Pa sad kad hodamo obalom gazimo i po lavu.  
 
 
A sad nacrti spomenika pronađeni u DARu:
 
 
Lokacija vidljiva na karti, iako nije karta spomenika:
 
(Klik na fotke za povećanje)
 
plan
 
Podest spomenika:
 
spomenik lav rijeka
 
podest baza spomenik lav sv. marka rijeka fiume
 
alt
 
lav sv. Marka Fiume Rijeka
 
lav sv. marka rijeka gat spomenik
 
Detalji:
 
spomenik lav sv. marka rijeka
 
alt
 
lav leone sv. marka san marco rijeka fiume spomenik
 
Neke fotke su slikane dvaput, za slučaj da ne ispadnu kako treba, pa neka ih.
 
(LPR forum, http://www.formula1-dictionary.net, DAR fond HR DARI 57 kutija 110, croinfo.net one-man-band team)