Nepoznata Rijeka

Nepoznata Rijeka

Fotoreportaža - Izvori vode u Martinšćici (Sušak - Kostrena)

Korisnička ocjena:  / 3

IMG 0598

 

"Novi vodovod u Sušaku bio je izgrađen u toku 1913. - 1914. g., dakle, pred sam početak Prvog svjetskog rata, a voda je korištena s izvora Rječine čija se lokacija nalazi na 318 m nadmorske visine, a udaljen je od Sušaka 19 km. Vodovod s toga izvora išao ie gravitacijom niz tok Rječine sve do Pašca, Donje Orehovice, a odavde na brdo Sv. Križ, gdje se nalazio (nalazi) rezervoar na 178 m nadmorske visine, udaljen 16.372 m od izvora Rječine; kasnije je izgrađen i drugi. Ovom vodom koje je u tadašnje doba bilo dovoljno, opskrbljivani su Trsat i Sušak s 2/3 količire vode, a 1/3 bila je usmjerena na bližu okolicu Sušaka, najužu, tj. Pećine, Podvežicu te Krimeju; ta su naselja tek tada dobila vodu. U nekoliko navrata gradili su se rezervoari kako na Sv. Križu, tako i u Donjoj Vežici kod stare škole te najkasnije u Martinšćici sa strojarnicom; ova je imala zadatak da u sušnim godinama osigura s kaptiranih izvora - koji su se nalazili od crpne stanice uz rub padine ispod Sv. Križa prema Dragi uz desnu obalu korita potoka - dovoljno vode za cijeli Sušak, Trsat, Pećine i Podvežicu."

Ovo je reportaža o njima i cijelom tom području.

Opširnije...

Urban Exploration: Riječki Tipograf Anno Domini 2016.

Korisnička ocjena:  / 1

Od druge polovice 19. do prvih godina 20. stoljeća, na mjestu današnje palače Littorale, djelovala je tvornica likera Pfau&Co. Građevina je tada bila u posjedu obitelji Ružić, a izgrađena je 1867. godine. Navodno je tvornica dobro poslovala jer se u prvim godinama 20. stoljeća planiralo proširenje pogona u Rijeku. Tvorničar Bluhweiss je 1905. na mjestu propale tvornice likera dao izgraditi palaču Littorale u koju će smjestiti Tvornicu limenih konzervi.

Opširnije...

Nepoznato, a tako blizu: Izvor Rječine

Korisnička ocjena:  / 13

Izvor Rječine 112

Svatko od vas bio je barem jednom na livadi ispod izvora Rječine bilo kakvim povodom, bilo nekim praznikom, nekom osobnom proslavom ili samo druženjem s dragim prijateljima. Mnogo se vremena na toj livadi provelo. A uzvodno, i ne baš tako blizu koliko sam mislio, nalazi se izvor Rječine, izvor izgled kojega je većini livadskih partijanera potpuno nepoznat!

Opširnije...

Porinuće M/b Abbazia (brod blizanac Laurane) u srpnju 1939.

Korisnička ocjena:  / 2

Abbazia 201

1939. godine nakon fašističkih pretumbacija u riječkim brodarskim tvrtkama, pretapanja jednih u druge i udruživanja, tvrtka Fiumana S.A. sa sjedištem u Rijeci izgradila je u Cantieri Navale del Quarnero (današnji 3. maj) dva moderna putnička broda - Abbazia i Laurana. Ovdje ćemo objaviti do sada neviđene fotografije sa porinuća broda Abbazia u srpnju 1939. godine, uz njegovu kratku povijest.

Opširnije...

Riječki vodotoci: Zašto onolika brana na Škurinjskom potoku?

Korisnička ocjena:  / 7

Da bi bar malo pojasnili znatiželjnim građanima i onima koje naprosto zanima što je to izgrađeno na nekima potpuno nepoznatom riječkom vodotoku - Škurinjskom potoku - koji je sada već ogromnim svojim dijelom zaronio u podzemlje, donosimo vam ovaj povijesni prikaz i razloge za ovu gradnju koja je već uzburkala duhove u Rijeci. Pa ... krenimo redom.

Opširnije...

Šterna na Krimeji - ostaci naše prošlosti

Korisnička ocjena:  / 0

 

Šterna na Krimeji kod poliklinike Ahel - raskršće ulice Krimeja i Kumičićeve, sjeverna strana (s južne je park sa znakom Krimeja) - stara šterna iz - ako dobro čitam - 1869. godine.

Opširnije...

Kako je Krimeja dobila ime i fotogalerija iz parka

Korisnička ocjena:  / 4

...Pa svi vi stari i novi Sušačani i Riječani znate o čemu se radi. To je dio grada kojim prolazite kad se spuštate od bolnice ili od igrališta (Orijentovog-o.p.) u grad - to je ona strma ulica koja nosi u našoj primorskoj sredini neobično ime - Krimeja. Da li ste se ikada zapitali kako je došlo do toga čudna, do toga neobična naziva - Krimeja?

Opširnije...

Izvještaj Gjure Szaba, Upravnika Konservatorskog zavoda u Zagrebu o stanju Trsatske gradine na dan 09.12.1936. i što je uslijedilo

Korisnička ocjena:  / 0

Da je stanje u kojem se tridesetih godina prošlog stoljeća nalazila Trsatska gradina bilo katastrofalno, zna se iz povijesnih izvora. Ovdje imamo još jedan iz najrelevantnijeg izvora - izvještaj koji je Sušačkom gradskom poglavarstvu napisao dr. Gjuro Szabo, upravnik Konservatorskog zavoda u Zagrebu nakon obilaska lokacije dana 09.12.1936. godine, te što je nakon toga uslijedilo.

Opširnije...

THE FIRST DUCE - D'Annunzio at Fiume

Korisnička ocjena:  / 1

THE FIRST DUCE
D'Annunzio at Fiume

Michael A. Ledeen


The John Hopkins University Press Baltimore

Opširnije...

Prvi javni spomenik u predratnom Sušaku - spomenik "Kralju Aleksandru I Ujedinitelju"

Korisnička ocjena:  / 8

Prvi javni spomenik u Sušaku, posvećen »Kralju Aleksandru I Ujedinitelju«, podignut je 1935. godine na Sokolskom trgu ispred nove zgrade Gradske vijećnice. Potpisuju ga Franjo Kršinić i Antun Augustinčić, pored Meštrovića, tada vodeći hrvatski kipari te svjetski afirmirani autori monumentalnih javnih spomenika. Pogledajmo kako je tekao pozivni natječaj za izbor spomenika, kao i opis pristiglih radova, te također ponešto o radu sušačkog umjetnika Vinka Matkovića, autora drugog spomenika, onog kralju Petru I Velikom Osloboditelju pred sadašnjom srednjom građevinskom školom. 

Opširnije...

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

9051171
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
1927
3324
5251
9021571
65882
98758

Vaš IP: 54.198.134.32
Sad je 21.11.2017 10:57:12