Autor Tema: Razne fortifikacije  (Posjeta: 105311 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
Odg: Razne fortifikacije
« Odgovori #123 u: 14.10.2014., 12:06:05 »
Elvis nemoj me prisiljavat da sopet trošin soldi na tečaje engleskega jerbo je penzija mića. Piši brate kastavski, po hrvacki da te celi svet razume.
Ovaj tvoj IIRC bi značilo If I remember correct, ča ne? :89

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #122 u: 14.10.2014., 11:53:56 »
Vjerojatno će ovo Lappino znati, a možda sam to i čuo od njega. Uglavnom koja je utvrda u pitanju - napucavali su se Talijani i da li Austrijanci ili Francuzi i a završilo je IIRC tako da je granata upala u skladište municije talijanske utvrde i raznijela ju. Dotična utvrda se nalazi negdje u Alpama.  :pojmanemam

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #121 u: 18.09.2014., 20:13:53 »
U tijeku su konzervatorski radovi na srednjovjekovnoj utvrdi Badanj pokraj Crikvenice. Obnavlja se zapadni zid propugnakula, obrambenog objekta koji je služio kao ulaz u utvrdu. Radove financira Ministarstvo kulture i Grad Crikvenica. Započeti radovi su prva faza radova, kojima se planiraju sanirati svi najkritičniji dijelovi bedema kako bi se sačuvala arhitektura utvrde.

Inače, Badanj je vrlo važan i na prostoru Vinodola jedinstven objekt fortifikacijskoga karaktera, koji kontinuirano vrši svoju obrambenu funkciju od razdoblja kasne antike, vjerojatno 4. stoljeća, do kasnoga srednjeg vijeka, odnosno 14. stoljeća, kada je prema mišljenju dosadašnjih istraživača i napušten.

Osim tlocrtno zanimljive arhitekture, posebnost su ove utvrde dobro sačuvani sanitarni čvorovi smješteni u vanjskom prstenu bedema, koji predstavljaju vrlo rijedak primjer visokoga higijenskog standarda u razdoblju ranoga srednjeg vijeka.

Ovo je pisalo još u siječnju 2014. Tek jučer sam vidio skele na gradini.   :skartoc

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #120 u: 22.08.2014., 18:52:05 »

Sv. Kuzam ... vjerojatno onaj nad prugom ... iako   :help2 :297

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #119 u: 24.07.2014., 15:30:50 »
Srušeni bunker na plaži Pećine ... ima netko i za staro/novo, jelte? Članak negdje šezdesetih.

Offline fusher

• Hero Member
  • Datum registracije: Stu 2012
« Odgovori #118 u: 21.07.2014., 23:48:44 »
jeste! ča je tu bilo?
osim deponija ča je sada....

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #117 u: 21.07.2014., 19:42:02 »
zanima me onaj položaj na grotah zdola dečje bolnice, zbog čega je okrugli otvor drugačiji nego inače? zgleda ko da je uljna šahta bila gore  :skartoc
Ovaj?

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #116 u: 21.07.2014., 17:44:58 »
Možda misli na ulaz kroz toparnicu  :bravo5

Kako ima 4 toparnice, onda bi ulaza bilo 7 od kojih je jedan sigurnosni  :greensmile ... bit će da je novinar krivo čuo/zapisao ...

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #115 u: 21.07.2014., 14:22:38 »
Možda misli na ulaz kroz toparnicu  :bravo5

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #114 u: 21.07.2014., 13:47:29 »
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Rijeci-smrdi-sve-vojno-Bunkeri-i-tuneli-neiskoristeni-turisticki-potencijal

[...]
Samueli-Kačić, koji je prvi put u riječko podzemlje kročio još kao dječak. Stoga i ne čudi što labirinte podzemnih riječkih tunela poznaje, što bi se reklo, k'o vlastiti džep.

Novinarsku ekipu proveo je kroz kompleks Katarina B na Pulcu koji je u potpunosti dovršen
[...]

Ovaj kompleks ima četiri ulaza/izlaza, od toga je jedan sigurnosni,

Četiri ? Zar nema tri (3) od kojih je jedan sigurnosni ...  :hmm

Offline fusher

• Hero Member
  • Datum registracije: Stu 2012
« Odgovori #113 u: 19.07.2014., 01:51:30 »
zanima me onaj položaj na grotah zdola dečje bolnice, zbog čega je okrugli otvor drugačiji nego inače? zgleda ko da je uljna šahta bila gore  :skartoc

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #112 u: 19.07.2014., 00:08:18 »
Topnički položaj na Drenovi, blizu POSovih stanova ...

Lokacija položaja na karti:

Neobećavajući pogled na nešto - nikad ne bih rekao iz WWII

Ali ne reci nikad - penjanje na grudobran otkriva ovaj pogled  :bravo5

Dva simetrična spremišta municije, lijevi s nadogradnjom od bloketa i blok cigle, vjerojatno nadogradnja kasnijeg doba

Betonske stube za spuštanje u prvo spremište

Bivša spremišta municije gotovo do ibera su puna smeća ...

A kako izgleda ovakav položaj u borbi pogledajte na ovoj fotografiji iz Atlantskog bedema:

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #111 u: 04.07.2014., 10:23:32 »
Nego, da mi stavimo još par fotki Rupnikovaca iz onog doba:
..

Sa vlakićem koji dimi u pozadini...

Moj glas ide ovom položaju/bunkeru, ali kako sam bio u poslijepodnevnim satima nisam ni pokušao snimiti pogled prema zapadu, pa nije baš neka usporedba ali položaj IMHO odgovara.

Ovo je pogled s bunkera niže - vidi se i cesta i pruga :

Ovo je po meni jedan od razvaljenih zapadnije i niže od serpentine na staroj cesti.

...

Slažem se, rekao bi da bi mogao biti ovaj , naravno opet je sunce bilo na "krivoj" poziciji  :greensmile

A ovako se to kamufliralo... (Ovo prvi put vidim. Generalno sam se uneredio kad sam iskopao izvor sa slikama.)

...

Isti bunker, s leđa. Radi se o cesti za Zagreb, sektor je Kamenjak, tu bi mogli pokušati čak i odgonetnuti današnji položaj.

Možemo pokušati sa svima, ali od ovog, ako je onaj na koji mislim nije ostalo ništa, čak su mu ostali samo ostaci ostatak  temelja  :palacdole

Samo, izem ti stare memorijske kartice malog kapaciteta koje su Talijani koristili kad su okupirali ova područja 1941. godine, nisu napravili nego par slika...  :citam2

Kad su škrtarili na računima z amobitele pa nisu imali dovoljno prometa u tarifi da odmah uploadaju   :greensmile :rollin2

Klikom na bilo koju moju fotografiju, dobije se stranica sa lokacijom iste pa se može odmah provjeriti  da li pozicija odgovara.

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #110 u: 04.07.2014., 06:14:04 »
Nego, da mi stavimo još par fotki Rupnikovaca iz onog doba:

...

Sa vlakićem koji dimi u pozadini...

...

Ovo je po meni jedan od razvaljenih zapadnije i niže od serpentine na staroj cesti.

...

A ovako se to kamufliralo... (Ovo prvi put vidim. Generalno sam se uneredio kad sam iskopao izvor sa slikama.)

...

Isti bunker, s leđa. Radi se o cesti za Zagreb, sektor je Kamenjak, tu bi mogli pokušati čak i odgonetnuti današnji položaj.

Samo, izem ti stare memorijske kartice malog kapaciteta koje su Talijani koristili kad su okupirali ova područja 1941. godine, nisu napravili nego par slika...  :citam2

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #109 u: 04.07.2014., 05:49:23 »
Tom sustavu na Rujevici pripada i ostatak "bunkera" na samom skretanju za zaobilaznicu, koji sam dugo smatrao Rupnikovim objektom.

Zapravo se uopće ne radi o bunkerima, već o spremištima streljiva/zaklonima za PZ bitnicu koja je tamo bila uređena tijekom rata (ne prije rata, prostor bi bio previše izložen prema granici).

Evo ti još dva s lokacija obilježenih na tvojoj slici, sijori:

To je ovaj "sigurno viđeni".

I još jedan gore:

« Zadnja izmjena: 04.07.2014., 06:15:03 od lappino »