Autor Tema: Juha od vrganja  (Posjeta: 183 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline milić

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Datum registracije: Tra 2012
  • Postova: 9.183
Juha od vrganja
« : 12.12.2017., 14:27:12 »
Juha od vrganja

Kad nema sinka onda ja kuham svinjarije za prasce, kako bi on rekao. Jučer ričet, a danas juhu od gljiva. Ono jučer izija pa ne mogu prikazati, ali današnje jelo je ovjekovječeno.
Daklem, treba nam za 2 puna tanjura:

Osnovno:
- gljive 10 dag
- masnoće toliko da rastopljena prekrije dno posude
- kapula sjeckana 1 jušna žlica
- oveći krumpir
- brašno 1/2 jušne žlice
- 1/2 l vode

Na volju ti:
- sol
- papar
- začinsko bilje
- kiselo ili slatko vrhnje
- maslinovo ulje
- panceta

Ovako sam ja to napravio:
Na svinjskoj masti sam izdinstao kapulu do pola, dodao 3-4 dag izrezane pancete. Kada postane kao prozirna dodao sam brašno i miješao kuhačom. Kad se to zapjenilo zalio sam s pola vode i miješao da se ne stvore grudice. Ubrzo je zgusnulo te sam dodao preostalu vodu, promiješao i ubacio krumpir, oguljen i narezan na kockice cca 1 x 1 x 1 cm. Krumpur se kuha cca 5 minuta a na red dolaze gljive. Ja sam imao zamrznute vrganje koji su, kao priprema za zamrzavanje, bili narezani pomoću ribeža na debljinu od 2-3 mm, prodinstani na malo masnoće te potom blanširani, naglo ohlađeni i zamrznuti. (Da su bili svježi, narezane bih ubacio nakon pancete i dinstao dok nebi iz njih isparila voda.) E, to sam sad dodao i pustio da malo prokuha, opet približno 5 minuta, te začinio solju i paprom i dodao prstohvat timijana Taj timijan mi tak paše s gljivama.
Na kraju sam dodao žlicu kiselog vrhnja, par kapi maslinova ulja i izio s kruhom 2 pijata. Još je malo ostalo pa sve mislim dal da odmah to riješim ili da još malo patim pa popustim, da lonac ne pomisli da sam labilnjak.

Prošeći se z manun okolo Trsata.