Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_sidebar.php on line 8
Login
Register

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home4/croinfo1/public_html/templates/shape5_vertex/vertex/responsive/responsive_mobile_menu.php on line 278

Home

Vijesti iz regije

Hrvatska

Svijet

Zanimljivosti

Razno

Sport

Ekspedicije i istraživanja regije

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nedjelju 27.09.2015. nakon zabave prethodne noći u provedene u dobrom društvu usred šume na Suhom uz riku jelena, osvanuo je buran, prohladan i prilično sunčan dan. Dan za planiranu ekspediciju u brda i divljine iznad Klane, a prema Gerovu, negdje oko Smrekove draga, a opet ne sasvim tamo, uglavnom o lokacijama baš precizno i nećemo iz razumljivih razloga.

 

 

Opet smo se svi našli na Suhom, gdje sam samo 7 sati ranije još ispijao Velebitsku pivu. Pomalo neispavan, krenuo sam sa još sedam momaka od kojih su 4 imala i metal detektore u novu istraživačku avanturu - traženje ostataka dva aviona srušena iznad ovih prostora još tamo u ožujku 1944. Dojava je za prvog glasila da se usred šume i visoko iznad ceste našlo krilo talijanskog lovca. I mi krenusmo.

Na narečenom mjestu ostavismo komfor auta i krenusmo u divljinu. Kad kažem divljinu, to i mislim. Noga drvosječe tuda nije kročila!

 

b-17

 

 

... a teren je kako vidite poprilično kamenit. Vrlo neugodno za probijanje uzbrdo uz nikakve staze ...

 

Pickt 087

 

Zorna ilustracija terena ... a bilo je i gorih mjesta.

 

Pickt 089

 

 

Bilo je i nekih otvora ka utrobi zemlje, ali ovaj put smo ih preskočili. Iskreno, ne znam bih li ovaj otvor našao neki drugi put!

 

 

Pickt 091

 

Uz nešto lutanja, razdvajanja i dozivanja ekipe, razmjerno brzo smo po dobivenim koordinatama našli što smo tražili od našeg prvog cilja. I ustanovili da ipak nije u pitanju krilo talijanskog lovca Macchi nego rep leteće tvrđave, aviona B-17, oborenog u ožujku 1944. koji se po preciznim zapisima njemačke vojske raspao u zraku na 5.500 metara visine. Njegovih dijelova zasigurno ima u krugu par kilometara od ovog nađenog repa!

 

B-17 leteća tvrđava

 

Oštro oko primijetit će i serijski broj na slici.

 

 

Pickt 095

 

Crvena boja još se jasno vidi - mojim kolegama lovcima na pale avione ta boja govori o pripadnosti nekoj od eskadrila koje su letjele nad našim područjem, nisam zapamtio kojoj. Samo sam čuo da su još u dilemi koji od dva aviona koji se zna da su pali u ovim prostorima je ovaj, vjerovali ili ne 104. ili 105. čije su dijelove našli!

 

Pickt 097

 

Rep u svom prirodnom položaju - uspravljen.

 

Pickt 098

 

Pogled na teren gdje je rep ležao proteklih 71 i pol godinu

 

 

Pickt 100

 

Ekipa oko repa, trenutak kasnije glavni od potrage nabacio ga je na sebe i krenuo u mučno probijanje ka autu.

 

Pickt 101

 

Rep u pokretu ... nije momku lako. Auto nije baš blizu.

 

Pickt 105

 

Nakon napornog probijanja, rep je stigao do ceste. Malo foto sessiona s njime, pokoja Velebitska za okrjepu, mali predah ...

 

Pickt 107

 

Foto reminiscencija na WW2.

 

Pickt 109

 

 

Pickt 110

 

Momci su opremljeni ... Ovo je dakle avion čiji rep smo pronašli, a gore jedna od dvije posade koje dolaze u obzir uz ovaj rep.

 

 

Pickt 111

 

Možda su ovo momci koji su oboreni u ovom avionu

 

 

Pickt 113

 

Kratak predah - pokazuju nam što su našli od jednog Spitfirea koji se također raspao u zraku, dva dijela imaju serijski broj po kojem se zakljućilo o kojem se avionu radi ...

 

Pickt 115

 

... i drugi dio s brojem.

 

Predah je gotov. Krcamo rep i krećemo na drugu lokaciju, na kojoj su se i prije nalazili rasuti dijelovi aviona koji su nažalost završili svi odreda na Metisu za par kuna. Teren opet surov, strmina, ali ovdje su drvosječe radile. Ima i cestovna zapreka oko koje je nahrpano sedam Rupnikovih bunkera za mitraljeze, svi manje ili više razvaljeni. O njima u drugoj reportaži.

 

Rupnik

 

Ovdje vidimo ostatke jednog Rupnika iznad mjesta ostavljanja auta.

 

Pickt 127

 

Ilustracija strmina po kojima se češljalo detektorom ...

 

Pickt 128

 

Dolje desno momak mlati s detektorom ... mi tražimo bunkere jer bez detektora ovdje se teško išta nalazi.

 

Pickt 138

 

Šumetina ... i brdo gore. Možda netko i prepozna koje.

 

 

Pickt 150

 

Kako smo se nas dvojica odvojili od ekipe tragača, tako smo i došli prvi do auta. Sačekao sam ostatak ekipe. Dolazili su jedan po jedan, svaki s ponečim. Npr ovaj momak s municijom iz aviona. Zaboravih reći, i ovdje je riječ o B-17, samo drugoj.

 

Pickt 155

 

Gro nalaza današnjeg pretraživanja. Našao se i jedan vrijedan komad - ovo što izgleda kao kvaka. To je ustvari mjerač zračne brzine aviona.

 

Pickt 157

 

Desno i iznad njega su i zvučnici avionskog razglasa.

 

Pickt 156

 

Da ne bi bilo sumnje što je to ustvari - sve lijepo piše. Čak i Property Air Force - U.S. Army

 

 

Evo za usporedbu jedne fotke ovog dijela s neta

 

Pickt 158

 

I na ovom zelenom dijelu ima natpisa i brojki ...

 

S time smo završili sa službenim programom. Nas tri u Defenderu dalje smo pošli malo divljijim putevima, nekadašnjim graničarskim putem jugo vojske spustili smo se do Potkilavca odakle nam je ujutro bila početna točka. Kaže naš vozač: "U povratku smo išli uz Šćulac, Padeže i izašli van na Požarine, putnicima sam razbio sve kamence koje su imali u sebi".

 

Dvije fotke samo jednog dijela ovog spusta:

 

Pickt 178

 

Pickt 179

 

Da, ovuda se može voziti!

THE END!

(croinfo.net fallen-flying-fortress-searchin' team)