Ekspedicije i istraživanja regije

Ekspedicije i istraživanja regije

EX baza JNA u Lukovom Šugarju (Prvi dio)

Korisnička ocjena:  / 1

Aero baze

 

Pred oko godinu dana objavio sam reportažu iz Lukovog Šugarja u kojoj sam naveo podosta činjenica, uglavnom o objektu u kojem je nekada Jakov Blažević provodio dane, kao i o skloništu iza te zgrade. Bilo je spomena i o ex JNA bazi na drugoj strani zaljeva Porat, a sad osim riječi ima i fotografija. Doduše u ovom nastavku donijet ću Vam samo fotografije donjeg dijela baze, onog gdje je bila prihvatna luka za brodove, a u nekom slijedećem nastavku pokazat ćemo i fotografije gornjeg dijela s hangarima i podzemnim skladištima.

Opširnije...

Kako je "Passo della Morte" kod Gumanca dobio ime

Korisnička ocjena:  / 4

Klana passo della morte 1

 

Nekoliko kilometara nakon što cesta iz doline Mlake započne uspon prema visoravni Gumance, dolazi se do prijevoja na koti 920, odnosno mjesta pod nazivom Paka. Izloženost ovog mjesta vjetrovima i sniježnim zapusima dovela je do potrebe za izgradnjom zaštitnih zidova, odnosno betonskog svoda iznad usjeka kojim je prolazila cesta iz Klane, „tunela" koji je poznat svim izletnicima i planinarima koji dolaze uživati u dobro očuvanim šumama, svježem zraku i pogledu koji se pruža s vrha Gumanačke gore, 1083 metara iznad mora. Iznad tunela, sa svake strane usjeka iznad kojeg je prolazila cesta prema Železnim vratima („Porte di Ferro") nalazio se po jedan betonski spomenik izgrađen od strane talijanske vojske: od zapadnog su ostali samo temelji, dok je istočni djelomično sačuvan. Na talijanskim kartama onog vremena, ovaj je prijevoj označen imenom „Passo della Morte" („Prijevoj smrti"). Zašto? Odgovor u nastavku članka!

Opširnije...

Kako smo tražili krilo, a našli rep B-17

Korisnička ocjena:  / 5

Nedjelju 27.09.2015. nakon zabave prethodne noći u provedene u dobrom društvu usred šume na Suhom uz riku jelena, osvanuo je buran, prohladan i prilično sunčan dan. Dan za planiranu ekspediciju u brda i divljine iznad Klane, a prema Gerovu, negdje oko Smrekove draga, a opet ne sasvim tamo, uglavnom o lokacijama baš precizno i nećemo iz razumljivih razloga.

Opširnije...

Na Bijele stijene po magli!

Korisnička ocjena:  / 1

Pickt 018

 

Dana 20.08.2015. nije baš bilo neko posebno atraktivno vrijeme, iako je prognoza davala šanse da će se razvedriti to se obistinilo tek po spuštanju na obalu, a izlet dvoje entuzijasta na goranski dragulj - Bijele stijene - prošao je kompletno u magluštini i u osami, nikoga osim nas dvoje nije bilo na planini! Eto reportaže o ovom usponu.

Opširnije...

Pječačka tura naseljem Kotor iznad Crikvenice i oko njega

Korisnička ocjena:  / 0

Povijesni okvir ove moje pješačke ture:
Brijeg Kotor je biser prirodne i kulturne baštine čija ljepota i mir, unatoč blizini Crikvenice, mnogima ostaje neotkrivena. Svojim položajem, iznad ušća Dubračine, na vratima Vinodolske doline, Kotor je ljudima oduvijek bio zanimljivo mjesto. S njega se nadzirala luka u podnožju brijega, koja je već od prapovijesti bila pogodan prostor za komunikaciju između kopna i otoka Krka.

 

naselje kotor crikvenica

Opširnije...

Gradina (utvrda) Badanj kod Crikvenice

Korisnička ocjena:  / 0

Konačno sam se i do nje uspentrao. Moram priznati da uopće nije ni naporno ni daleko, a to mi je uvijek i bila skuža da ne idem gore - kao, blizu je, mogu to kad god hoću. I nisam već jako dugo, a kraj nje sam prošao bar 300 puta  :facepalm

 

gradina badanj crikvenica

Opširnije...

Goli otok, Sveti Grgur i Prvić

Korisnička ocjena:  / 1

30.05.2015. članovi Udruge 051 pojačani sa članstvom ReFa posjetili su Goli otok, Sveti Grgur i oplovili uz Prvić i otočić Zečevo između Senja i Krka. Tom prigodom sastavljena je ova fotoreportaža uz dodanih par povijesnih činjenica. Vrijeme nas je fantastično poslužilo uz nešto malo burice na polasku iz Senja koja je ubrzo uminula.

 

Goli otok radionice

Opširnije...

Premužićeva staza

Korisnička ocjena:  / 2

Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km (8-9 sati hoda) prolazi područjem NP Sjeverni Velebit. Uobičajeni smjer kretanja je sa sjevera, od Planinarskog doma Zavižan (1594 m), preko prijevoja Veliki Alan (1412 m) do Oštarijskih vrata (927 m).

 

Opširnije...

Zeleni hrast kod Donjeg Jelenja

Korisnička ocjena:  / 1

zeleni hrast

Priroda je puna zagonetki, posebnosti i iznimaka. Jedna od nama bližih lokacija je par kilometara od naselja Donje Jelenje gdje se ljeti nezamjetan od ostalih okolnih hrastova osim po informativnoj ploči postavljenoj uz njega i ogradi kojom je ograđen ističe uvijek ili vazda zeleni hrast! Ovaj hrast ne gubi svoje lišće u jesen niti zimi, već strši zelen usred ostalih ogoljenih hrastova uokolo što ga još više ističe kao posebnost.

Opširnije...

Obilazak otočića Sveti Marko između Krka i kopna

Korisnička ocjena:  / 5

 

 

Sveti Marko je najsjeverniji jadranski otok u Riječkom zaljevu ispred Kraljevice. Zbog važnoga prometnog položaja na prijelazu između kopna i Krka, te zbog plovidbe iz Riječkog zaljeva u Vinodolski kanal, taj otok je poznat još od antike pod imenom Almis, te u srednjem vijeku kao Omiš. Danas je najpoznatiji po tomu što preko njegove južne strmine prolazi Krčki most.

Opširnije...

Udruga 051

PRETRAŽIVANJE

Jezici

Posjećenost

9051175
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
1931
3324
5255
9021571
65886
98758

Vaš IP: 54.198.134.32
Sad je 21.11.2017 10:57:29